Feriehytten.net

Oplevelser til HELE familien

Svenska traditioner


Påsk:
Skärtorsdag – då kommer de, påskkärringarna (vissa tror att de bara är utklädda barn…)! Genom att lämna över egenhändigt skapade påskkort ber de om lite godis att fylla kaffepannorna med inför avfärden på kvast mot Blåkulla. På påskafton får barnen ett påskägg fyllt med godis. Hemmet fylls med påskpynt och ägg målas i alla de färger.


Valborg:
Valborg och Valborgsmässoafton äger rum under natten mellan 30 april och 1 maj. En stor brasa tänds kring vilken folk samlas för att i kör sjunga ut vintern och sjunga in våren.


Midsommar:
I slutet av juni firar vi midsommar i Sverige. Fredag i vecka 25. Majstången reses och kring den dansar vi och sjunger. På vissa ställen i Sverige dansas folkdans och människor bär traditionsenliga folkdräkter. Vad gäller maten är det främst sill, färskpotatis, snaps och jordgubbar som gäller.


Kräftskiva:
I augusti är kräftorna som bäst, och detta firas med en fest. Partyhattarna åker på och kräftor i olika anrättningar äts.


Surströmmingspremiär:
I mitten/slutet av augusti är det dags för surströmmingspremiär. Då är det dags att ta upp den jästa och enligt många illaluktande strömmingen ur sina tunnor och äta den på traditionellt sätt. Detta är en sed som svenskarna själva älskar, men som ickesvenskar har svårt att förstå sig på…
 

Alla helgons dag och alla själars dag:
Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Då brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne. Temat i högtiden får sägas vara universellt: döden och att minnas de döda. Vid denna tid på året har det funnits många ritualer med dessa teman, samtidigt som tidpunkten markerar sommarhalvårets slut och vinterns början.


Lucia:
Tidigt på morgonen den 13 december kommer hon – vitklädd med ljus i hår… Till minne av det sicilianska helgonet Lucia firar svenskarna med luciatåg - bestående av Lucia, tärnor och stjärngossar - lussebullar och sång!
 

Jul:
I Sverige firas jul på julaftonskväll, då tomten kommer med julklappar till alla barn som varit snälla under det gångna året. Julbord (ett slags smörgåsbord), dopp i grytan och glögg är alla viktiga ingredienser i den svenska julens mattradition. Tidigt på morgonen av juldagen samlas det svenska folket i landets kyrkor för att tillsammans fira julotta.


 

Udlejning af hytter i Sverige

Smedjebo 30B 6-8 personer

Smedjebo 30A 8-10 personer